torsdag 11 juni 2015

Snabb chokladkaka/grundkaka/tårtbotten

Har ni någonsin känt er sugna på choklad och vill snabbt ha någonting gott att äta? Eller plötsligt fått reda på att ni får gäster om någon timma och vill ha något smarrigt att bjuda på?

Eller som i mitt fall, att barnen tjatade om någonting gott och log sina allra sötaste leenden mot mig och sa: "Du är världens bästa mamma för du är en BAKMÄSTARE!"


Jag bakade den här snabba chokladkakan utan recept. Bara med minnet av alla gånger jag har bakat tidigare och vad som har fungerat och vad som inte har fungerat. 

Kakan blir saftig och god och kan ätas som den är eller användas som en "grundkaka" där du kan lägga till en god glasyr som exempelvis chokladglasyr eller en gjord på Philadelphiaost eller Crème fraiche. Den kan också användas som tårtbotten.

Cirka 10 bitar

3 stora ägg
2,5 dl strösocker
0,75 dl rörsocker
2 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk snabbkaffe (valfritt)
1 dl matolja (ex. rapsolja)
1 dl yoghurt (eller filmjölk, gräddfil, crème fraiche)
3 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 175 grader och smörj en bakform cirka 26 cm i diameter.
Vispa ägg, socker, rörsocker och vaniljsocker luftigt.
Rör ner kakao, bakpulver, snabbkaffe, matolja och yoghurt och vispa luftigt.
Rör ner vetemjöl och vispa till en jämn smet,

Häll smeten i formen och grädda i cirka 30 minuter beroende på ugn och form. Kakan ska inte vara helt torr utan fuktig i mitten.

Låt kakan svalna och ät eller låt kreativiteten ta plats!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar