fredag 30 november 2012

En ny värld uppenbarar sig...

Det har snöat en hel del och det ser väldigt vackert ut. Min minsting är ganska ny på jorden och idag hittade jag honom framför det lilla fönstret. Vid det lilla fönstret med perfekt storlek stod han alldeles stilla och såg ut över allt det vita. Jag undrar vad han tänkte....
Trevlig helg på er alla!

Chao

torsdag 29 november 2012

Tremjölkstårta / Torta tres leches

Den här tårtan är en ganska speciell, sydamerikansk tårta som man inte gör på vanligt vis, men som är något av de ljuvligaste jag har smakat på länge.Den heter Torta tres leches, på svenska; "tremjölkstårta". Namnet syftar på att det i tårtan används tre typer av mjölkprodukter, nämligen kondenserad mjölk, evaporerad mjölk och grädde.Det ovanliga med tårtan är att man inte skär tårtbottnen i delar och fyller den, utan häller den blandade mjölkvätskan över tårtbottnen och låter den suga åt sig den. Men först ska man göra en massa små hål på tårtbottnens ovansida, så att mjölkvätskan får tränga in. Resultatet är en otroligt saftig och god tårtbotten! 

Tårtbotten
5 ägg
3 dl socker
1,5 dl potatismjöl
1,5 dl vetemjöl
2 1/2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

En form 24-26 cm i diameter blir bra till detta recept.

Fyllning
1 burk kondenserad mjölk 397 g
1 burk evaporerad mjölk 410 g
3 dl grädde
finrivet skal av 1 apelsin
1/2 tsk mald kanel

Överdrag
3 dl grädde

Gör såhär
Sätt ugnen på 175 g.
Vispa ägg och socker ljust och pösigt, låt det ta en stund.
Tillsätt de torra ingredienserna, en i taget, under fortsatt vispning.
Här hittar du tips om hur du bakar en fin, jämn och hög tårtbotten.

Använd en form med löstagbara kanter.
Grädda i c.a 35-40 min.
Låt tårtbottnen svalna. 
Ta inte bort de löstagbra kanterna, om du har använt bakplåtspapper på sidorna, ta endast bort dem.
Stick många små hål på tårtbottnens ovansida, så underlättar man att vätskan sugs in. Man kan behöva sticka fler hål efteråt om mjölken blir kvar på ovansidan. 

Blanda ihop de tre mjölktyperna, (det går att göra med en enkel visp), det finrivna apelsinskalet och kanel.
Häll försiktigt mjölkvätskan över tårtbottnen, gör detta i omgångar, låt den suga åt sig mjölken innan du häller över mer. Det är möjligt att det blir över mjölkvätska.
Ställ ett fat under tårtformen, så att överskottsvätskan hamnar på den, och du kan hälla över den ännu en gång.Nu ska den stå 2-3 timmar eller helst över natten i kylskåpet. Plocka ut den innan servering och ta bort kanterna. Vispa grädden och täck tårtan. Det blir gott med jordgubbar till.

Köp min e-bok 12 sydamerikanska bakverk och desserter. Boken innehåller 12 av de mest typiska syd/latinamerikanska recept, anpassade efter svenska bakmått.

HÄR kan du läsa mer om boken
onsdag 28 november 2012

Julshopping online

Det är bekant att många istället för att ta det lugnt kring jul, stressar. Jag har nog själv varit en av dem men observera att jag sa har! För i år shoppar jag online och jag slipper folksamlingarna, människorna med zombiehypnotiserade blickar som knuffas och drar på varandra för att komma åt den där förbaskade julklappen som bara om man har tur kommer till en person som verkligen uppskattar den och inte genast frågar om det finns en kvitto också.I år shoppar jag online. Jag trycker på lite knappar där och lite knappar här, vips har jag köpt julklappar som jag bekvämt hämtar ut på Ica och vips blir jag fattigare för varje knapptryckning. Såå värt det!

Jag funderar och funderar på vad vilka julklappar det blir i år. Här får ni en inblick i mina funderingar...

..aaaahhh ljuva doft! Minns då jag var i 13-årsåldern och fick en miniatyrflaska Chanel n.5. Det var en så fantastisk doft som jag bara älskade och det var nog då, i den stunden min kärlek för parfymer föddes.En snygg rund halsduk i fuskpäls...

..Lego, ungarna får Lego, dem jobbar med händerna och får skapa..


...romantiskt förkläde från Obbolo.com

..och så kultur. Årets Augustprisvinnare Göran Rosenbergs senaste bok verkar intressant..


..och så macarons. Nej, dessa köper jag såklart inte online men däremot ska jag handla små fina presentpåsar och band till macaronsen..och spritspåsar också.....och så finns det dem som tycker sånt här är roligt, ett radiostyrd helikopter.


Det var några av mina funderingar men finns nog en hel del kvar.
Chao
måndag 26 november 2012

Stressed is desserts spelled backwards

...och jag-personen har serverat tre frukostar med olika önskemål, tagit fram kläder till tre personer i olika åldrar, klätt två stycken av dem samt tjatat på den tredje att den skulle klä sig. Jagpersonen har tömt och fyllt diskmaskinen och satte även igång den under tiden vattnet kokade och de rostade brödskivorna poppade upp från brödrosten här är vii sedan gick den tredje iväg till skolan och dags för de andra att ta sig ut. Jagpersonen klädde de små och någonstans däremellan åt faktiskt jagpersonen frukost, klädde och sminkade sig lätt, men bara lätt.

Uppför backen till förskolan för att lämna en person och sedan snabbt, snabbt ner för backen och åt höger till BVC för spruta och kontroll för den yngste personen som tur var blev det ganska odramatiskt och det där blåsljudet dem alltid hör betyder just ingenting därför att personen växer så fint följer sina kurvor så väl och har varit på ultraljud, allt ser fiiint ut.


Förresten, är inte den här bilden hur GULLIG som helst!


Chao