torsdag 8 november 2012

Cola de mono

Jag har antagit utmaningen Månadens sötsak på bloggen Söta Saker..


..och jag gör det med en härligt värmande juldryck, en typisk chilensk dryck som gör att jag genast far tillbaka till min barndom. Varje år kring jul brukade min farmor göra flera liter Cola de mono i två stora kastruller. Hon hällde dem i glasflaskor och gav 2 stycken till varje familj i släkten. En var mild i smaken för barnen och den andra stark.

Recept 4-6 glas
2 äggulor
en skvätt brännvin (för att undvika att äggulorna koaguleras i den varma mjölken)

Separera äggulorna från äggvitan. Lägg äggulorna i en liten skål, häll i lite brännvin och vispa lätt. Ställ skålen åt sidan.

1 liter mjölk 3%
6 st kryddnejlikor
2-3 kanelstänger
1,5 dl strösocker

Koka upp mjölk, kryddnejlikor, kanelstänger och socker i en kastrull. Ställ kastrullen åt sidan så fort mjölken börjar koka. Var noga med att mjölken inte kokar över.

2 msk snabbkaffe
3 tsk vaniljsocker
1-3 dl brännvin

Lös upp kaffet i den varma mjölken. Häll därefter i äggulorna i en fin stråle samtidigt som du rör om med sked eller visp Häll slutligen i vaniljsockret och brännvinet. Det är en smaksak hur mycket brännvin man vill ha. Här hemma gjorde jag en svag (1 dl brännvin) och en starkare (2 dl brännvin).

Låt drycken stå och dra i sig smaken av kryddorna. Innan du serverar drycken, passera den genom en sil.
Servera med en kanelstång och en bit Pan de pascua (chilenskt julbröd).

Min e-bok 12 sydamerikanska bakverk och desserter. Boken innehåller 12 av de mest typiska syd/latinamerikanska recept, anpassade efter svenska bakmått.

HÄR kan du läsa mer om boken.

Chao

Världen upp & ner

Idag har jag ägnat en stor del av morgonen till att gosa med min bebis. Han är så väldigt lättroad och skrattar när jag:
- säger piiiip
- tuggar på ett hårt äpple eller päron
- pussar hans runda lilla fot


Men det roligaste av allt är att slänga huvudet bakåt- så får man fånga upp honom bäst man kan, så snurrar vi runt lite lätt och vad fantastiskt det måste vara att få se världen upp & ner.

Chao


onsdag 7 november 2012

Kladdkakans dag...

Go kväll.....jag har ungefär 4 minuter på mig innan min fyraårige son upptäcker att jag har lämnat hans säng där jag somnade bredvid honom därför att jag var nog lika trött som han efter en heldag på dagis och ni skulle ha sett vilka akrobatiska rörelser min kropp gör för att ta mig upp ur sängen utan att han vaknar tur att ingen filmar mig och lägger upp på Youtube något jag för övrigt brukar hota min son (den äldste) med att göra när han håller på att larva sig och försöker efterlikna Michael Jackson i rörelserna., varpå han tittar på mig (bryr sig inte dugg om hotet) och säger "mamma, varför dog han?".

I alla fall......för att återgå till när jag lämnade den förste sonens säng. Jag gick raka vägen och satte mig framför datorn för lite slösurfing hamnade på en bakblogg och där fick jag det slängt i ansiktet, det var kladdkakans dag och jag hade helt missat det!

After Eightkladdkaka


Det här är nog bloggens populäraste inlägg. Var är det som gör den så god? Berätta gärna ni som bakat den. Själv har jag bakat den 2 gånger och minns att den var ganska söt och smakade bäst dagen efter.

Tobleronekladdkaka
Det är så gott med kladdkakebotten!Chaoo


söndag 4 november 2012

Sockerkaka med chokladglasyr

Söndagskaka, enkel kaka lite lyxigare med chokladglasyr och jag har fikat med "Max", så kan vi kalla honom. Max älskar kläder och mode och har fruktansvärd koll på hur kvinnor borde klä sig för att framhäva sina bästa sidor. Han brukar säga "vissa saker ska puta ut & vissa saker ska puttas in".

Jag ställde honom en fråga, en vad jag trodde var en enkel fråga. Vad ska en kvinnas garderob innehålla?  Först tystnade han och gav mig en sådan där blick herreguud vet du inte men sedan satte han igång att prata. Och vad mycket nyttigt jag fick veta!

Hmmm..funderar om jag ska ta och skriva ner allt här på bloggen. Rubriken har jag redan.


Recept
Kaka
3 ägg
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1/2 dl limejuice (eller citronsaft)
1 dl ljummet vatten
3 dl vetemjöl
100 g mjukt smör

Gör såhär
Sätt ugnen på 175 g och smörj en springform eller sockerkaksform.
Vispa ägg och socker ljust och pösigt. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver, limejuice,
ljummet vatten, vetemjöl och vispa till en jämn och slät smet.
Avsluta med att tillsätta smöret under fortsatt vispning.
Grädda i c.a 30-40 min (beroende på ugn). Använd en teststicka, är den torr är kakan klar.
Låt kakan svalna i formen innan du stjälper upp den på ett serveringsfat/underlägg.

Chokladglasyr
100 g mörk choklad 70%
0,75 dl vispgrädde
25 g smör

Smält ingredienserna försiktigt i mikron på låg värme. Rör om så den blir slät och jämn. Låt chokladen svalna något innan du häller den över den avsvalnade kakan.

Chao