lördag 3 november 2012

Karamelliserad mjölk/Dulce de leche/Kondenserad mjölk

Mmmmmm...jag drömmer  mig bort. Jag var i femårsåldern, min bror ett par år äldre. Vi stod på vakt med varsin tesked i handen. Mamma bakade Dulce de leche fylld rulltårta. När hon vände sig bort smög vi fram och tog en av den goda kolan. En stor tesked Dulce de leche som vi slickade i oss och som varade länge eftersom den var så seg..Idag är jag sjuk. Förkyld och då far tankarna iväg till något gott. Av någon anledning tänker jag på de där plåtburkarna med Dulce de leche som vi oftast hade hemma då jag var barn. Man köper en burk kondenserad mjölk, som är som tjock, väldigt söt mjölk. Det är när man har kokat den ett par timmar som innehållet förvandlas till en seg, välsmakande kola. Man behöver förresten inte koka burken. Den kondenserade mjölken kan man ha på vitt, rostat bröd eller som fyllning till pannkakor eller till den ljuvliga Torta tres leches/Tremjölktårta


Dra bort pappret runt burken och koka den 3 timmar i kastrull, det brukar vara lagom. Fyll på med vatten vid behov. Ett tips är att använda tryckkokare, då räcker det med att koka den i 20 minuter!

Man kan koka två burkar i taget och man behöver inte öka koktiden.

Det finns så mycket man kan göra med Dulce de leche. Själv har jag ett par recept på bloggen (och flera idéer på nya recept) jag verkligen tycker ni ska testa, som min drömrulltårta och min citronmarängpaj.

http://frokenluisa.blogspot.se/2012/04/dulce-de-leche-drom.html
http://frokenluisa.blogspot.se/2012/04/citronmarangpaj.html

Köp min e-bok 12 sydamerikanska bakverk och desserter. Boken innehåller 12 av de mest typiska syd/latinamerikanska recept, anpassade efter svenska bakmått.

Klicka härChao

torsdag 1 november 2012

Fika med farmor

Hon var en sådan person man gärna lyssnade på. Med sina fantastiska historier hämtade från ett avlägset sydamerikanskt land till riktigt fräcka skämt man först inte trodde kunde komma ifrån henne, berättade med sin mörka, hesa röst kunde hon enkelt trollbinda vilken åhörare som helst. Min farmor.

När jag besökte henne brukade jag ha med mig chokladmaränger. De var hennes favorit och hon såg alltid så förtjust ut, nästan som ett barn, när hon såg dem.


Vi brukade prata om allt möjligt där vi satt mitt emot varandra på hennes lilla köksbord. När hon pratade rörde hon sina händer. Ibland for de ut i en stor gest ibland kunde en hand slå hårt ner på bordet. Jag kunde då inte undgå att lägga märke till hur välformade de var. Naglarna målade i en blodröd färg som matchade hennes läppstift.

Oftast var det så att jag ställde en fråga om någon kanske levande eller ännu mer intressant, någon som inte längre fanns i livet och hon började berätta. Vi brukade sitta i timmar.

Chao

tisdag 30 oktober 2012

Citronsockerkaka med glasyr

Någon som lagt märke till att det har försvunnit bilder från bloggen? Det är jag själv som är boven i dramat! Impulsiv! Tryckte på en knapp så råkade bilder och annat försvinna. Dagens teknik...jag har aldrig varit teknisk lagd, det är mitt försvar. Ni får ha tålamod. De flesta bilderna kommer tillbaka men andra har för evigt försvunnit i cyberrymden. Å andra sidan har jag då en ursäkt för att baka vissa bakverk igen, för att fotografera dem. Inget ont som för något GOTT med sig...eller något i den stilen.

Här har ni en ljuvligt ORANGE citronsockerkaka med glasyr. Det är samma recept som sockerkaka med limeglasyr, har bara bytt ut lime mot citron. Jag har använt saften av en citron och citronskalet istället för lime.

Lägg märke till hur perfekt glasyren faller ner....baknörd...

Det jag egentligen ville var att experimentera med färg Jag hade nämligen tänkt mig en gul sockerkaka med gult glasyr på, påskigt liksom. Men jag tog tydligen i för mycket med pastafärgen så den blev istället orange. Inte så att det blev fult eller så, men den ser nog mer ut som en apelsinkaka. Jag färgade kokosen ovanpå också. Det kan man enkelt göra genom att stoppa in en mängd kokos i en plastpåse, tillsätta ett par droppar pastafärg, lite vatten och sedan skaka om den rejält.

Chaoo

måndag 29 oktober 2012

Dopplanering

Till alla stressade mödrar och fäder, en dopplaneringslista! Denna lista borde jag ha skrivit ett antal år sedan. Jag skulle ha lagt den i ett vitt kuvert och postat iväg den till mig själv.

Det hela börjar med en tanke, en önskan som går vidare till handling. Man bestämmer sig för att man vill döpa sitt barn.

Boka kyrka
Nu har man ett datum & det är viktigt mentalt. Tänk på att vara ute i god tid, särskilt om man vill ha ett enskilt dop och kyrkan är populär.

Dopklänning/dopdräkt
Köpa ny? En ärvd dopklänning? Någon som syr den?
Det kan vara bra och bekvämt för barnet att ha en vit body och eventuellt vita strumpbyxor under dopklänningen. Kanske vill man också ha ombyteskläder som barnet kan bära på själva mottagningen.

Lokal för mottagning
Ska man ha den hemma i trädgården eller i en hyrd/lånad lokal? Om man lånar/hyr, kontrollera innan vad som finns i lokalen som gäller själva serveringen, vattenkanna, kaffebryggare, servis m.m.

Dopdekoration
Dopdekorationerna kan man i lugn och ro köpa på nätet i god tid före dopet. Själva dekorationen av lokalen tar tid, räkna med det. Se till att ha tillgång till lokalen tidigt, var där några timmar innan och dekorera i lugn och ro och åk sedan hem och gör er i ordning. Fixa en ballongpump, det skonar lungorna.

Vem bjuder man?
Den här frågan kan vara känslig, särskilt idag med alla nya familjekonstellationer. Jag tänkte såhär: jag vill bjuda människor som står mig nära, positiva människor som finns i min närhet.

Inbjudningskort 
Köpa färdiga eller göra egna? Etikettreglerna (om man nu vill följa sådana) säger att man skickar ut inbjudningarna c.a 6 veckor innan dopet.

Vi gjorde en egen inbjudan av ett foto taget hemma. På baksidan fäste vi ett papper med all information om dopet.

Mat, dryck, tårta, dessert
Här lägger man ner en hel del jobb. Be om hjälp! Engagera människor i er närhet! Eller anlita catering så slipper man en massa jobb. Moussetårtor som man plockar fram ur frysen en halvtimme innan servering är smart & gott och kan göras flera dagar innan. Här hittar du recept på moussetårtor & cheesecakes.

Kläder till föräldrarna och andra barn i familjen
Fixa kläderna en eller två månader innan så är det ur världen.

Frisören
Vi gick hela familjen till frisören 2 veckor innan dopet.

Fotografering
Man kan anlita en fotograf men det blir såklart billigare att be en person som gillar att fotografera att sköta denna del. Det här är ganska viktigt för man själv hinner inte ta bilder även om man tror det. Nära porträttbilder på barnet kan man ta i lugn och ro ta några dagar innan eller efter dopet.

Musik
Någon i bekantskapen som har en fin röst? Fråga om hon/han (vägrar använda hen) vill sjunga på dopet. Det blir väldigt fint och personligt. Kyrkan erbjuder kantor.

Dikter/tal
Det är återigen väldigt fint och personligt om någon läser en passande dikt under själva dopceremonin eller på mottagningen.
Dikt till en lillebror
En liten bror har jag fått

Hos honom är allt så väldigt smått
Det är knappt jag kan förstå
Att han ska kunna krypa och gå

Tänk att få vara med dig lillebror
Jag kommer finnas där den dagen du blir stor
Då leker vi att rummet är ett nöjesfält
i mitten bygger vi ett jättestort tält
sedan åker vi en virvlande karusell
och äter en färggrann karamell

Du, min allra käraste bror
Mellan oss finns en särskild bro
Kanske är jag blind och ser inte klart
men livet med dig kommer bli underbart


Gästbok
En fin detalj, gästerna skriver en hälsning till barnet som man kan läsa sedan när man blivit stor!

Servering, undanplockning, efterstädning
Tråkigt men måste göras, återigen engagera människor i er närhet, faddrarna är säkert villiga att hjälpa till.

Gåva till gästerna
Vissa ger en liten gåva, absolut inget måste men det brukar uppskattas av gästerna.

Tackkort
Kan man skicka kort efter dopet.

Be om hjälp!
Med en liten bebis är det inte så att man badar i tid.

Kanske har jag glömt något viktigt? Kommentera gärna i så fall, jag uppdaterar listan.

Återigen vad jag önskar jag hade haft en bra dopplaneringslista att följa!
Sen är jag inte alls bra på att be om hjälp, det är något jag måste träna på. Ändå fick jag en hel del hjälp av faddrarna som fixade med dekoreringen av lokalen, servering och efterstädning. Mamma sydde en fantastisk dopklänning och en dopdräkt till mottagningen och min moster bakade tårtorna, det var vi oerhört tacksamma över.

Chao