fredag 24 augusti 2012

Design av dopklänning

Det har blivit som en tradition att vår mamma syr dopklänningarna till barnen i familjen. Hittills har hon sytt 3 stycken nu blir det att sy den fjärde till vår yngste. Nästa vecka åker mamma och jag och väljer ut tyg, band och knappar. Under tiden har jag googlat bilder och funnit fantastiska kreationer!


Så ljuvliga...


..bedårande..


..värdiga en kunglig bebis...


..vackra..


...men jag vill inte stressa ihjäl min stackars mor..
..så det lutar ändå åt att det blir en traditionell dopklänning av enklare slag. Och de är så fina dem hon sydde till våra äldsta, jag tror faktiskt jag ska ta och plocka fram dem, det var längesedan jag såg dem!
Ha en underbar helg.

Chao

onsdag 22 augusti 2012

Sachertårta

Världens mest berömda tårta? Där det sägs att originalreceptet aldrig någonsin har avslöjats. Sacher-Torte ska ha komponerats av den unge Franz Sacher vars son sedan startade Hotel Sacher i Wien där tårtan är en specialitet och säljs i massor.

Flera personer i min närhet säger sig INTE gilla choklad..men de gillar den här tårtan. De här personerna är min mamma och sambo om jag ska vara specifik och båda har vid olika tillfällen sagt "men jo, jag gillar choklad i bakverk när du bakar det". Och faktiskt, jag förstår dem. För när man bakar med god kvalitetschoklad pratar vi om en annan smak som inte kan jämföras med billig choklad (som ibland inte ens är choklad) som används i olika bakverk i affärerna.

Våga använd kvalitetschoklad. Visst den är dyrare men jag lovar att ni kommer att märka skillnaden i någon sorts lustig förhöjd smakupplevelse.


Recept bottnar
150 g smör
1 1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
6 ägg (äggulor och äggvita separat)
125 g mörk choklad av god kvalitet (70 %)
2 dl vetemjöl
1 1/4 dl strösocker

Fyllning

1 dl aprikosmarmelad mellan bottnarna
1 tunt lager aprikosmarmelad runt tårtan

Chokladglasyr

1/2 dl vatten
1 dl socker
125 g mörk choklad (70 %)

Gör såhär

Sätt ugnen på 175 g
Vispa smör, florsocker och vaniljsocker ljust och pösigt.
Tillsätt äggulorna, en i taget under vispning.
Hacka chokladen och smält i mikron på låg värme eller i vattenbad.
Tillsätt chokladen i smeten.
Sikta ner mjölet.
Vispa äggvitorna och strösockret separat i en bunke så det bildas fluffig maräng.
Vänd ned marängen i smeten.
Fördela smeten i två st smorda formar, 20 cm i diameter (för höga bottnar) eller en form 24 cm i diameter. Släta till smeten och grädda c.a 45 min om smeten gräddas i en form. Gräddas den i två st formar blir gräddtiden nästan hälften. Prova med en sticka för att veta om den är klar. Den ska vara torr inuti.
Låt svalna.

Dela kakan i två bottnar.
Bred aprikosmarmelad mellan bottnarna och lägg ihop dem.
Bred ett tunt lager aprikosmarmelad runt hela kakan.

Glasyren

Smält chokladen och ställ åt sidan.
Koka upp ett sockerlag av socker och vatten.
Rör ner chokladen i sockerlagen och låt den svalna en aning.

Bred slutligen chokladglasyren över hela kakan och låt den svalna.

Chao

måndag 20 augusti 2012

Jag är höst med ett stänk av vår


Ja, jag är faktiskt glad att det snart är höst. Men jag misstänker mig vara omringad av sommarsjälar. Överallt hör jag dem beklaga sig över att sommaren snart är över, och vilken sommar förresten! Mest regn. Jag nickar instämmande men säger ingenting, min röst avslöjar inte vad jag egentligen tänker
.
Kan inte hösten börja snart! Så tänkte jag högt igår när det var så kvavt och äckligt i luften, ja äckligt! Jag som dessutom är en varmblodig människa som svettas vid minsta lilla ansträngning och det har blivit värre sedan jag började träna.

Hösten är som en mjuk, sval filt över mina bara axlar. Hösten är kreativitet och projekt, nya mål.

Vintern. Jag vet inte riktigt hur jag ska förhålla mig till vintern. Det är vackert när ljuset reflekteras i snön. När snön likt ett stort bomullslandskap lägger sig över vår värld. Men det är slitigt också, fysiskt tungt med alla kläder som ska på, särskilt om man har småbarn och barnvagnen som ska dras över snön och ligger det is under, kommer jag att halka? Är det någon gång jag längtar till sommaren är det nog under vintern. För vintern är enslig, mörk med korta dagar. Jag tänker på alla möten man går miste om på grund av kylan och mörkret därför att man snabbt, snabbt skyndar sig hem. Jag hade kanske lärt känna en otroligt intressant människa! Nu blev det inte så.

Våren. Våren är pånyttfödelse och jag tänker att äntligen, äntligen är det över, det kalla, det mörka. Nu börjar vi om.Bilder hämtade från google.


Chao