lördag 17 november 2012

Chokladsufflé med varm chokladsås

Lördag och jag åker snart iväg och jobbar. Efteråt smiter jag iväg och övar i kyrkan någon timme. Rösten måste hållas i trim. Där finns en mindre lokal som jag får låna för att öva. Jag har övat där i flera års tid och jag är så glad att ha den möjligheten för hemma kan jag inte göra det i lugn och ro, mest för att det inte blir lugn och ro för dem som lyssnar, eller för grannarna. Nästa vecka sjunger jag på en begravning och veckan därpå på ett dop.


Det här är en ljuvligt god och lyxig dessert jag tycker att ni ska testa!
Receptet jag har använt är från boken Chokladpassion av Jan Hedh. En mycket inspirerande bok för chokladälskaren. Jag har dock gjort ett litet avsteg från receptet. Originalreceptet innehåller nämligen mörk rom, det har jag alltså tagit bort. I boken fanns även ett recept på vaniljglass att servera till sufflén. Men den hann jag inte göra så jag köpte en god vaniljglass istället.


Det krävs lite tankearbete eller främst planering att baka sufflérna och göra såsen. Sufflén ska nämligen serveras ljummen och såsen varm. Så om man vill bjuda middagsgästerna på sufflén är det bäst att förbereda sufflén och chokladsåsen i förväg, för att undvika stress.

Man gör smeten och fyller formarna, sedan ställs dem i kylen och plockas fram då de ska gräddas, (glöm inte att ugnen bör vara varm innan gräddning för bäst resultat). Under tiden de gräddas värmer man chokladsåsen (som förberetts innan) över vattenbad eller försiktigt i micron. 

Chokladsufflé 4 st

40 g smör
40 g vetemjöl
2 dl mjölk
25 g kakao
4 st äggulor
4 st äggvitor
1 tsk citronsaft
50 g socker

Sätt ugnen på 180 g. Smöra och sockra 4 portionsformar, detta görs så att de inte fastnar efteråt.

Smält smöret i kastrull, vispa ner mjölet och låt det fräsa en kort stund.
Vispa ner mjölken, koka upp under kraftig omrörning, låt mjölet svälla ut.
Ta kastrullen från värmen och vispa i kakaon. Låt smeten svalna ett par minuter.
Vispa i äggulorna, ett i taget.

Vispa upp en maräng av äggvitorna, citronsaften och halva sockret. Tillsätt resten av sockret och vispa på full hastighet till styvt skum.
Vänd ner en 1/4 av marängskummet i chokladsmeten, rör ut till en jämn smet.
Vänd ner resterande marängskum, rör ut en till slät massa.

Fyll formarna. Skär runt med en vass kniv så att smeten lossnar från formens kant.
Förvara i kylskåpet fram till gräddning eller grädda på en gång. 
Grädda i 9 min om smeten i formarna är nyblandad och varm.
Grädda i 12-13 min om de stått i kyl.

Chokladsås
100 g mörk choklad
20 smör
1,5 dl grädde

Finhacka chokladen och tärna smöret.
Koka upp grädden. 
Tillsätt chokladen under kraftig vispning. 
Koka 30 sekunder under fortsatt vispning.
Vispa ner smöret. 
Klart att serveras.

Efter gräddning låter man sufflérna stå ett par minuter för att svalna. Stjälp upp dem på en liten tallrik. Servera med varm chokladsås och en kula vaniljglass.


Chao

2 kommentarer:

  1. Låter mycket gott! Jag har aldrig gjort sufflé, men nog haft det i tankarna :)

    SvaraRadera
  2. men jisses,,,,,,,,,de e ju så man vill smaka på skärmen :)
    å missa nu inte......

    S
    A
    T
    U
    R
    D
    A
    Y

    S
    H
    O
    W

    O
    F
    F

    de e kul att vara med :)
    VÄLKOMMEN
    Håkan

    SvaraRadera