torsdag 12 april 2012

Hög tårtbotten



Det första jag gör när jag bestämmer mig för att baka en tårta är att baka tårtbotten. När det gäller klassiska tårtor väljer jag utan undantag detta recept.


De småskavanker ni ser ovanpå tårtbottnen, är inget som kommer att märkas efteråt..

Man kan baka tårtbottnen flera dagar innan och frysa in den eller baka och fylla den samma dag den ska ätas. Jag tycker att tårtan smakar bäst när man monterar klart den på kvällen, dagen innan den ska ätas.

Detta recept ger en fin och hög klassisk tårtbotten för 8, 12 och för 16 bitar. Bottnen blir mjuk och lätt men ändå så pass fast att det går att dela i 3 delar.



Recept 8 bitar
4 ägg
2 dl socker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
1-2 tsk bakpulver
1-2 tsk vaniljsocker

En form 15-20 cm i diameter blir bra till detta recept.

Recept 12 bitar
5 ägg
3 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl potatismjöl
2 1/2 tsk bakpulver
1-2 tsk vaniljsocker

En form 24 -26 cm i diamenter blir bra till detta recept.


Recept 16 bitar
7 ägg
4 dl socker
2 dl vetemjöl
2 dl potatismjöl
3 1/2 tsk bakpulver
2-3 tsk vaniljsocker

En form 26-28 cm i diameter blir bra för detta recept.

Gör såhär
Sätt ugnen på 175 g och förbered en springform genom att smörja den med smör eller använda bakpapper på sidorna och botten av formen.

Vispa äggen och sockret ljust och pösigt, låt det ta en stund.
Tillsätt de torra ingredienserna, en i taget, under fortsatt vispning.

Häll smeten i formen och grädda i mitten/nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter men det är beroende på ugnen. Använd gärna en provsticka, är den torr när den kommer ut är tårtbotten färdig.

Tips
1 Om tårtbottnen är toppig när den kommer ut ur ugnen, platta försiktigt ner den med händerna över en kökshandduk. Detta går att göra när bottnen är varm.

Eller: vänd på tårtbotten! Det gör att den övre delen som oftast kan vara ojämn eller toppig, hamnar underst och plattas till. Den nedre delen av tårtbotten är oftast jämn och fin, och det brukar vara just den delen jag använder som ovandel när jag sedan monterar tårtan.

2 Fukta tårtbottnarna innan varje lager med saft eller liknande. Särskilt om man fyller tårtan med mousser av olika slag, som inte tillför fukt.

3 Använd en krage på formen, det gör att tårtbottnen blir högre. Klipp en remsa dubbelt så hög som formen, av bakplåtspapper. Smörj kanterna på formen med smör och sätt fast pappret runt. Se bild.




4 Öppna inte ugnen innan 20 minuter passerat, eftersom tårtbottnen då sjunker.


5 Jag tycker att det blir lättast att dela på tårtbottnen när den har svalnat och stått i kylskåpet ett tag, men allra enklast blir det om den varit fryst och hunnit mjukna något innan man delar den.

Köp min e-bok 12 sydamerikanska bakverk och desserter. Boken innehåller 12 av de mest typiska syd/latinamerikanska recept, anpassade efter svenska bakmått.

Klicka här







60 kommentarer:

  1. testade att göra den idag, den blev alldeles perfekt :) kommer nog göra den fler gånger! :D <3

    SvaraRadera
  2. Kul Sandra, det här receptet funkar alltid för mig, love it!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett år senare så testar vi en gång och lika perfekt denna gång också :)

      Radera
    2. Och det är ändå lite coolt måste jag säga :) bevisar bara att receptet fungerar!

      Radera
  3. Hej! Låter som bra recept men vad gör man när den är klar; låta den vara kvar i formen tills den ska skäras eller välta den upp och ner och ta bort formen? Tips på hur man bäst skär den?

    SvaraRadera
  4. Anonym: jag brukar låta den svalna en stund, sen tar jag loss sidorna om det är en springform och vänder den upp och ned. När den kallnat fryser jag in den och sen när jag ska använda den låter jag den frysa av en stund (c.a 15 min) och då skär jag den med en speciell tårtskärare, det är bra om den fortfarande är lite frusen. Lycka til!

    SvaraRadera
  5. Körde receptet för 16 bitar och det fungerade inte alls för mig. Den va fortfarande lös efter 60min och när jag tog ut den va det som klibbig seg maräng utanpå och rinnande i mitten.

    SvaraRadera
  6. Anonym vad tråkigt! Jag vet inte riktigt vad som kan gått fel,ägg och socker ska vispas länge luftigt och sen de torra ingredienserna. Sen kan ju ugnstiden variera beroende på ugnstypen. Hur stor fom använde du?

    SvaraRadera
  7. Hej! Jag undrar vart i ugnen du gräddar dina bottnar? Mitten? Längst ned? Tacksam för svar :) /Rebecka
    rrrebecka_@hotmail.com

    SvaraRadera
  8. Hej Rebecka! Jag brukar ställa formen i mitten ungefär, oftast använder jag mig av bakplåtspapper, en krage på sidorna så då brukar formen hamna i mitten eller längre ned så att inte "kragen" hamnar alltför högt upp i ugnen. Lycka till!

    SvaraRadera
  9. Hej! Jag hade ett hemkunskapsprov och när min lärare smakade den här tårtan så blev hon chockad, den blev helt perfekt, tack som mycket!!! ps. tack vare dig fick jag A på mitt prov

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var väldigt roligt att höra! Grattis till betyget!

      Radera
  10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  11. När du skriver 26 - 28 cm diameter springform , menar du också att man kan använda 26 cm, 27 och 28 cm formar??
    Tack

    SvaraRadera
  12. Anonym: precis du kan använda en form från 26 till 28 cm med bra resultat! Lycka till!

    SvaraRadera
  13. Jag bakade tårtbotten och det kom ut super fin, Tack för receptet ��

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad bra att du gillade receptet!

      Radera
  14. Har bakat det här receptet flera gånger och blir lika perfekt varje gång! Idag bakade jag den med glutenfritt mjöl och blev lika perfekt! Toppenrecept!

    SvaraRadera
  15. Det här är faktiskt det enda receptet man behöver för en klassisk tårtbotten. .om jag får säga det själv! Men vad bra att veta att det fungerar med glutenfritt mjöl!

    SvaraRadera
  16. Du måste skriva var i ugnen formen ska vara. Näst längst ner, är det bra??
    /janina

    SvaraRadera
  17. Janina: näst längst ner blir bra, det är nog där jag alltid ställer den eftersom jag brukar använda en krage som jag inte vill ska hamna alltför högt i ugnen. Lycka till!

    SvaraRadera
  18. Jag hittade detta recept för ett tag sedan och älskar det. Men misslyckades helt med tre på raken nu i veckan. Tror det beror på att jag helt plötsligt satte den längst ner. Men i går gjorde jag en ny och satte denna där den ska vara, så att säga. Och hux flux blev det hur bra som helst. Så redigera gärna din beskrivning och läggtill var i ugnen formen ska stå. Så att en virrpanna som jag inte glömmer igen :D
    /janina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Janina: lovar att göra det vill ju inte att nån misslyckas med receptet som vi vet är bra och funkar:)

      Radera
  19. Ska testa detta recept i helgen, ska det vara varmluft eller vanlig på ungen?

    Mvh

    Nathalie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nathalie: det ska vara vanlig luft i ugnen. Lycka till!

      Radera
  20. Gjorde den för 12 bitar igår o blev kaos, gjorde allt du skrivit men den blev som en annan skrivit, som hård/seg och tung uppe på o rinnande i mitten efter över 60 min, vet inte varför :/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jessica: vad tråkigt! Jag vet ärligt talat inte vad som kan ha gått fel, jag har följt receptet många gånger och det har inte hänt mig så jag har dessvärre inget råd att ge.

      Radera
  21. Stort tack för en underbar tårtbotten! Gjorde 12-bitars och det är nog den finaste botten jag gjort:-). Kommer verkligen använda detta recept i fortsättningen, den fick mycket uppskattning. Tack till dig:-).
    /Ewa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad glad jag blir att det blev bra!

      Radera
  22. Det står att man ska tillsätta de torra ingredienserna "under vispning" ?? Om man gör det så försvinner ju all luft? Jag brukar sila ner mjölblandningen och VÄNDA ner det så att luften bibehålls. Mvh EM

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, så gör jag iaf :) å andra sidan vispar jag inte smeten särskilt länge så då kanske inte luften försvinner.

      Radera
  23. Kan man byta ut en del av mjölet mot kakao om man vill ha chokladbottnar eller bör jag välja ett helt annat recept då?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nathalie, har aldrig gjort det själv men vet att andra bytt ut hälften av mjölet och det har blivit bra. Om du testar, lämna gärna en kommentar då :)

      Radera
  24. Jag gjorde utan ägg med NO egg. Blev inte så hög som din på bilden men blev bra ändå 😃

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, bra att veta att det fungerar utan ägg!

      Radera
  25. Fantastiskt bra!!
    Jag gjord satsen med 5 ägg och använde bakplåtspapper runt formen och den blev både hög, saftig och luftig på samma gång! Jag gräddade min på sista falsen i ugnen och det blev perfekt.
    Denna sida är nu tillagd till mina favoriter :)
    Med vänliga hälsningar// Carina :o)

    SvaraRadera
  26. Vad roligt Carina, känns bra att bidra med ett recept som fungerar! ☺

    SvaraRadera
  27. Hej! Gjort exakt enligt recept 2 ggr olika storlekar! Perfekt resultat bägge gångerna. Hög, luftig, hållfast och god. Tackar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt! Bästa receptet ever ☺

      Radera
    2. Härligt! Bästa receptet ever ☺

      Radera
  28. Hej!
    Om jag vill göra en chokladbotten, hur mycket kakao ska jag ha och ska den då bytas ut mot lika mycket mjöl?
    Tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gjorde precis en botten o bytte ut vetemjölet mot glutenfritt mjöl o ersatte ca 1/2 dl mot kakao......blev superbra!

      Radera
    2. Tack för tipset Malin, det är flera som har undrat och blir nog glada att veta att det fungerar med glutenfritt och kakao!

      Radera
  29. Hej! Jag undrar ungefär hur höga bottnarna blir? Tack i förhand :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har faktiskt aldrig mätt bottnarna, skulle tippa på mellan 8-12 cm?

      Radera
    2. Har faktiskt aldrig mätt bottnarna, skulle tippa på mellan 8-12 cm?

      Radera
    3. Har faktiskt aldrig mätt bottnarna, skulle tippa på mellan 8-12 cm?

      Radera
    4. Har faktiskt aldrig mätt bottnarna, skulle tippa på mellan 8-12 cm?

      Radera
  30. Har precis gjort denna tårtbotten......bytte ut vetemjölet till glutenfritt. Eftersom jag skulle göra chokladtårta så ersatte jag ca 1/2 dl mjöl med kakao. Blev väldigt lyckat!

    SvaraRadera
  31. Vart bra, men den blev inte i närheten av 8cm. Möjligen 6. Använde mellersta recepet.

    SvaraRadera
  32. Jag älskar det här tårtreceptet och nu när min dotter har blivit allergisk mot både mjölk och vete så testade jag att bara göra på potatismjöl fast i muffinsformar och det blev super bra och hon älskade det!! Tack så jätte mycket för en sjukt bra recept!! :-D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Camilla: kul att höra att receptet fungerar så bra för din dotter!

      Radera
    2. Camilla: kul att höra att receptet fungerar så bra för din dotter!

      Radera
  33. Min tårta blev superhög och fin! Hur menar du när du skriver att man kan safta bottnarna. Med utsädd saft eller outspädd och hur mycket? Häller man lite saft över tårtbottnarna? Tack för ett fint recept!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja,man kan fukta bottnarna med utspädd saft, jag brukar använda min bakpensel för det,den fuktar tillräckligt. Lycka till!

      Radera
  34. Hej, jag ska göra en tårta för 20 pers och har en form på 26x26 cm (kvadrat). Hur länge ska den då vara i ugnen?

    Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sofia, olika ugnar gräddar olika snabbt, men kolla av med en sticka, det ska vara torrt i mitten. Borde ta ungefär 40 minuter. Lycka till!

      Radera
  35. Om jag vill göra en choklad kaka (26,5 cm) tar jag då istället för potatismjöl (hittar inte detta eftersom jag bor i Grekland) ochersätter det med kakao? (1 1/2 dl) Om jag inte gör choklad utan vanlig, kan jag använda bara vetemjöl?

    SvaraRadera
  36. Kan du förklara vad jag gör för fel? Har testat och den blir alltid "konstig" i formen. Inte kantig upptill utan kakan liksom släpper från kanten av formen och bildar en kulle. (Ser ut som en princesstårta). Följde alla dina tips till punkt o pricka. För varmt i ugnen? Över/undervärme? Tacksam för svar!

    SvaraRadera
  37. Vad tråkigt att det inte fungerar! Har du provat att vända på den så att ovandelen plattas till? Det kan du göra när den är varm. Vispar du smeten för länge?

    SvaraRadera