torsdag 12 april 2012

Kladdkaka med chokladglasyr och karamelliserade pecannötter

Det finns dagar då man bara måste få ägna sig åt syndfullt frosseri utan dåligt samvete, bara låta smaksinnet njuta i oändlighet. Låt mig få hjälpa er med detta...


Så här har ni den, en dekadent liten lyxkladdkaka! Den är så god, och även något mäktig och jag tänker att den skulle passa bra på en buffé, eftersom den lätt kan delas i många bitar. Serveras med en klick grädde.




Kaka
Sätt ugnen på 175 g.
150 g smör
2,25 dl råsocker
1 msk sirap
2 st stora ägg
1,5 dl vetemjöl
en nypa salt
1,5 tsk vaniljsocker
1 dl kakao

Gör såhär
Vispa smör, råsocker och sirap pösigt. 
Rör ner äggen ett i sänder under fortsatt vispning. 
Blanda mjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Tillsätt mjölblandningen i smeten. 
Bred ut i en smörad, bröad springform, 24 cm i diameter. 
Grädda i 18 min. Låt svalna.


Chokladglasyr
150 g mörk choklad
1 dl grädde
25 g smör

Bryt chokladen i bitar och lägg den och grädden i en djup tallrik. Smält försiktigt i micron, (eller i kastrull på spisen). Rör om tills chokladen har smält. Tillsätt smöret och låt det smälta. Rör om så att det blir blankt och jämnt. Låt svalna något och häll den över kladdkakan. Låt chokladen rinna över kanterna.

Karamelliserade pecannötter
100 g pecannötter
3 msk råsocker
1 msk citronsaft
1 msk smör

Lägg nötterna i en liten kastrull med råsockret och citronsaften, på medelvärme. Rör om tills sockret har smält. Tillsätt smöret och rör om ordentligt. Häll ut blandningen på bakplåtspapper. Sära på nötterna och låt svalna. Lägg dem på kakan.

Chao

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar