torsdag 12 april 2012

Chilenskt julbröd/ Pan de pascua

Fina barndomsminnen gör sig påminda varje år då jag bakar vårt typiska julbröd Pan de pascua. Dofterna...



Till julbrödet kan du dricka Cola de mono, en ljuvlig chilensk juldryck.

Sätt ugnen på 175 grader och förbered en stor form 28-30 cm i diameter eller två formar 20-24 cm i diameter. Lägg bakplåtspapper på sidorna och botten eller smörj in dem ordentligt med smör.

Recept
1 dl gin
1 dl mörk rom
200 g konfiterad frukt eller torkad frukt hackad i småbitar
100 g russin

Börja med att förbereda frukten. Lägg frukt och russin i en liten skål och häll över alkoholen. Låt frukten och russinen ligga och dra i gin och rom minst en timme.

500 g mjukt smör
500 g florsocker
6 st äggulor
6 st äggvitor
3 msk bakpulver
2 msk vitvinsvinäger
1 tsk malen kanel
1 tsk malen kryddnejlika
200 g valnötskärnor (grovt hackade)
1 kg vetemjöl
1 tsk bikarbonat (som löses upp i 3 msk vatten)

Vispa ihop mjukt smör och florsocker. Tillsätt äggulorna, en i taget.
Vispa äggvitorna separat i en skål, till mjukt skum, och vänd ner i äggulesmeten.
Vänd ner bakpulver, vitvinsvinäger, kanel och kryddnejlika.
Vänd ner hackad valnöt.
Arbeta in vetemjölet i omgångar, (degen blir nu väldigt seg det är bra att använda sig av en hushållsassistent)
Vänd ner frukt och russin med alkoholvätskan.
Avsluta med att lösa upp bikarbonat i 3 msk vatten.
Vänd ner bikarbonatvätskan i degen och arbeta in den.

En uppdatering: det blir en rätt stor mängd deg av detta recept och därför bättre att grädda i olika formar. Det finns annars risk att den inte gräddas helt igenom i mitten.

Fyll formen/formarna och grädda i cirka 40 minuter, men det är beroende på ugnen. Använd en provsticka, den ska vara torr när kakan är färdig.

Köp min e-bok 12 sydamerikanska bakverk och desserter till ett förmånligt pris. Boken innehåller 12 av de mest typiska syd/latinamerikanska recept, anpassade efter svenska bakmått.

HÄR kan du läsa mer om boken




Chao

























Inga kommentarer:

Skicka en kommentar