onsdag 17 september 2014

Chiles nationaldag imorgon! Baka gott!

Som ni säkert vet är jag ursprungligen från Chile men född och uppväxt i Sverige. Imorgon den 18 september är det Chiles nationaldag. Här hemma träffas vi med föräldrar och syskon med familjer, vi äter vanligvis empanadas (chilenska köttfärspiroger), pébre, en slags dressing med mycket koriander, vi dricker pisco sour eller mango sour, och äter pastel de choclo, en slags ljuvlig majsrätt. Ni anar inte hur hungrig och sugen jag blir när jag skriver detta..


Så många av våra chilenska traditioner har jag förstås i mig ändå, särskilt såna som handlar om mat och sötsaker. Jag har flera typiska chilenska recept på sötsaker i bloggen som:

Alfajores





Citronmarängpaj med kondenserad mjölk




Rulltårta med dulce de leche och maräng



Och för den som vill lära sig mer om latinamerikanska bakverk finns min bok där jag har samlat mina bästa, typiska sydamerikanska recept som Snöägg, Pannkakstårta med valnötter, Chilenitos och Flán.

Förresten söker jag ett par testläsare, gärna ni som har bloggar som är villiga att skriva ett par ord om boken. Hör av er om ni är intresserade!

Läs mer om boken HÄR

Här kan ni köpa boken:





Viva Chile!!






tisdag 16 september 2014

Citroncupcakes med cream cheese frosting

Och här kommer det andra undangömda receptet som behöver komma ut i det fria. Läckra citroncupcakes med cream cheese frosting som man vill äta upp i ett nafs!



Citroncupcakes 12-14 st i formar
3 ägg
2 dl socker
1 dl matolja (jag valde rapsolja)
1 dl mjölk
1 dl filmjölk
1 citron, saften och skalet
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 175 g
Vispa ägg och socker ljust och luftigt.
Tillsätt matolja, mjölk och filmjölk.
Tillsätt citronsaften och det finrivna skalet.
Tillsätt de torra ingredienserna och vispa till en jämn smet.

Häll smeten i formarna och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 15-17 min. Låt svalna.

Cream cheese frosting
200 g philadelphiaost
50 gram mjukt smör
2-3 dl florsocker (efter smak)
1 lime, pressad saft (alt. 1-2  tsk vaniljsocker)

Vispa ihop ingredienserna och låt stå i kylskåpet ett tag innan du använder den. Spitsa eller skeda över frostingen.