torsdag 12 april 2012

Marshmallowfondant/MMF

Marshmallowfondant som förkortas MMF, har samma egenskaper som sugarpaste, dvs. man kan göra lock på tårtor, göra figurer, färga den och allmänt dekorera med den. Den är nötfri. Den är gjord på Marshmallow, florsocker, vatten och lite olja. Det är relativt enkelt och snabbt att göra den, efter man har gjort den några gånger och lärt sig hur det fungerar. Det blir dessutom billigare än köpt sugarpaste. 






Fina kärleksduvor till bröllopet eller Alla hjärtans dag kanske...



Viktigt är att smörja in händer, arbetsbord  och skålen i vilken du micrar Marshmallow med t.ex. cocosfett. Det kan nämligen bli väldigt kletigt och svårjobbat annars. 

Viktigt råd: Man ska alltid knåda MMF (gäller även sugarpaste) få den att bli smidig och elastisk innan man börjar jobba med den och göra figurer eller lock.  Om den upplevs torr och hård efter att den vilat, kan man knåda i lite olja så att den blir smidig igen.

Receptet räcker för att täcka en tårta cirka 24 cm i diameter plus dekoration.

Ingredienser
200 g marshmallows
2 msk vatten
Pastafärg, frivilligt (ganska praktiskt att färga den samtidigt)
400-500 g florsocker
1 msk matolja (rapsolja använder jag).





Klipp marshmallown i småbitar och häll vattnet över dem. Micra tills de har smält, rör om till en jämn smet.
Tillsätt en msk olja (och några droppar pastafärg om så önskas) för smidighetens skull.
På arbetsbordet (kan göras i skål också) häller du ut florsockret (börja med 400 g). 
Gör en grop i mitten.
Häll smeten i gropen och jobba snabbt upp en deg. Knåda den så att den blir smidig.
Plasta sedan in den ordentligt och förvara den i en lufttät burk/bytta.

Kan användas efter ett dygn. Knåda den smidig innan du använder den och tillsätt ett par droppar neutral rapsolja om den är för torr, eller tillsätt mer florsocker om den är för kladdig och mjuk.

Det finns silikonmattor som man har under MMF då man kavlar ut den så att den inte fastnar vid arbetsbordet. 

Här hittar du siliconmattor. 

Köp min e-bok 12 sydamerikanska bakverk och desserter. Boken innehåller 12 av de mest typiska syd/latinamerikanska recept, anpassade efter svenska bakmått.

HÄR kan du läsa mer om boken.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar