Sidor

torsdag 12 april 2012

Fluffy white frosting

Det händer att jag täcker mina tårtor med Fluffy White Frosting, FWF, som är en fast, söt maräng som man både kan "spackla" och täcka en tårta med. Spacklar man tårtan brer man ett tunt lager maräng över hela tårtan, täcker eventuella ojämnheter, innan man lägger över ett sugarpaste/MMF/marsinpanlock.

Om du vill täcka en tårta med denna FWF så är det bra att göra en dubbel sats så att det räcker till att spritsa snyggt över tårtan. Sedan kan man garnera med exempelvis riven choklad, hackade nötter eller strössel i olika färger.

Marängen är ett alternativ till marängsmörkrämen och konsistensen är mjuk, lättarbetad och smakar ungefär som innehållet i Mums-Mums. Inte helt fel med andra ord.

Man kan också färga FWF med ett par droppar pastafärg.



Recept
2,4 dl socker
0,8 dl vatten
1/4 tsk pressad citronsaft
2 st äggvitor
1 tsk vaniljsocker

En sats räcker till att täcka/spackla en mindre tårta. Gör dubbel sats om det är en stor tårta som ska täckas, ju mer maräng desto snyggare och fluffigare resultat.





















  • I en kastrull rör du ihop socker och vatten (sockerlag), och låter det koka upp så att sockerkristallerna smälter, och drar sedan bort kastrullen från värmen.
  • I en skål (hushållsassistent/apparat) vispar du äggvitorna, citronsaften och vaniljsockret så att det bildas vita och mjuka toppar.
  • Häll sedan ner sockerlagen i marängen, i en fin stråle i omgångar, under fortsatt vispning.
  • Vispa tills marängen svalnat helt och blivit fast. Detta moment tar en stund och det underlättar om du använder en hushållsassistent. Du ska kunna vända skålen upp och ner utan att marängen rör sig, då är den färdig.
  • Ha marängen en stund i kylskåpet innan du använder den.


Köp/låna min e-bok 12 sydamerikanska bakverk och desserter. Boken innehåller 12 av de mest typiska syd/latinamerikanska recept. Recepten är anpassade efter svenska mått.


Klicka här



Chao

3 kommentarer:

  1. En äkta amatör24 april 2012 kl. 12:55

    Hej där!

    Jag har provat detta recept flertalet gånger och det är helt fantastiskt! På lördag ska jag baka igen och behöver en fondant som fungerar bra. På din gamla blogg hade du ett recept du kallade för "Marshmallowfondant". Jag kan inte hitta det här dock. Har du inte lagt upp det eller har jag bara inte letat tillräckligt noga? ;)

    Tacksam för svar!

    SvaraRadera
  2. Hej, kul att du gillar receptet! Nu finns inlägget för MMF uppdaterat i denna kategori!

    Ha det fint!

    SvaraRadera
  3. Går det att spackla tårtan dagen innan man ska äta den eller blir marängen förstörd?

    SvaraRadera